Tiltakshaver/byggherre

Med tiltakshaver menes primært eier av eiendommen eller tiltaket - den som vil oppføre eller utføre et tiltak.

Tiltakshaver har i utgangspunktet fullt ansvar for oppfyllelse av alle relevante krav for sitt prosjekt. I de fleste byggeprosjekter er det krav om bruk av ansvarlige foretak. Tiltakshaver er da forpliktet til å innhente profesjonelle foretak som påtar seg ansvarsrett direkte overfor bygningsmyndigheten.

Tiltakshavers ansvar er hjemlet i byggesaksforskriften § 12-1.

Ansvarlig søker

Ansvarlig søker er tiltakshavers representant overfor kommunen og skal stå for all kontakt mellom kommunen, foretakene og tiltakshaver. Ansvarlig søker har en administrativ oppgave og skal blant annet koordinere prosjektet og påse at ansvarsoppgavene til foretakene blir ivaretatt.

Ansvarlig søkers ansvar er hjemlet i byggesaksforskriften § 12-2.

Ansvarlig foretak

Firma som har erklært ansvarsrett i en byggesak. Firmaet har ansvar ovenfor bygningsmyndighetene for at plan- og bygningslovens krav er oppfylt og dokumentert. Ansvarlig foretak skal sørge for at foretakets kvalitetssikring og kompetanse i tiltaket gir tilstrekkelig grunnlag for å gjennomføre det aktuelle tiltaket.

Ansvarlig prosjekterende (PRO)

Ansvarlig prosjekterende har ansvar for at tiltaket prosjekteres i samsvar med bestemmelser og tillatelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven med forskrifter. Ansvarlig prosjekterende skal bla. utarbeide situasjonsplan, arbeidstegninger, utføre nødvendig prosjektering som grunnlag for avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse, utarbeide grunnlag for forvaltning, drift og vedlikehold (FDV).å utarbeide situasjonsplan, og sjekke at situasjonskartet gir tilstrekkelig grunnlag for at tiltaket gis korrekt plassering på situasjonsplanen.

Ansvarlig prosjekterendes ansvar er hjemlet i byggesaksforskriften § 12-3.

Ansvarlig utførende (UTF)

Ansvarlig utførende har ansvar for at tiltaket utføres på grunnlag av og i samsvar med prosjekteringen, og i samsvar med krav eller tillatelser til utførelsen gitt i eller i medhold plan- og bygningsloven. Foretaket har ansvar for at tiltaket plasseres korrekt i henhold til situasjonsplanen, bidra til å følge opp avfallsplan m.m.

Ansvarlig utførendes ansvar er hjemlet i byggesaksforskriften § 12-4.

Ansvarlig kontrollerende

Har ansvar for å kontrollere at prosjekteringsgrunnlaget og de løsninger som er utarbeidet for bygget er dokumentert og i samsvar med krav og tillatelser gitt. Ansvarlig kontrollerende skal ha sentral godkjenning.

Ansvarlig kontrollerendes ansvar er hjemlet i byggesaksforskriften § 12-5.

BRA - Bruksareal

Bruksareal oppgis i kvadratmeter (m²) og regnes ut etter bestemte regler. Bruksareal kan være:

  • Alle flater inne i et hus minus den plassen som opptas av yttervegger, samt
  • Arealer som ligger under tak utendørs med fratrekk av en viss mengde areal rundt kanten (for eksempel en carport)

Krav til takhøyde

Selv om alle slags rom i utgangspunktet skal være med ved beregningen av bruksareal, er et viktig krav at takhøyden er på 1,9 meter eller mer. Det vil si at et rom må måle minst 190 cm fra gulvet og opp til der taket begynner for at rommet skal inkluderes i bruksarealet.

Komplisert

Forklaringen ovenfor er forenklet og ikke utfyllende.

BRA = P-Rom + S-Rom

P-Rom - Primærareal

P-Rom er en forkortelse av ordet primærrom. Det vil si rommene man først og fremst bruker i en bolig. En definisjon av dette er rom som er innredet med tanke på at mennesker skal oppholde seg der over noe tid. Rommet bør gjerne ha en mulighet for at folk kan sette eller legge seg ned.

P-Rom = BRA - S-Rom

S-Rom - Sekundærareal

S-Rom er en forkortelse av ordet sekundærrom. Det vil si rommene i et bygg man normalt sett ikke oppholder seg. Det kan være for eksempel boder, teknisk rom, garderobe, uinnredet kjeller/loft, garasje m.m.

S-Rom = BRA - P-Rom

BTA - Bruttoareal

Bruttoareal er areal inkludert yttervegger og summeres for alle plan (etasjer) i en bygning.

Kjeller eller sokkeletasje?

Det kalles en kjeller dersom innvendig tak (himling) er mindre enn 1,5 meter over planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen.

Det kalles en sokkel-, eller underetasje, dersom boligen ligger i skrånende terreng. Den kjennetegnes ved at den har høy grunnmur på den siden som ligger under terrenget, som en kjeller, mens motsatt side ligger over og vender ut mot åpent terreng.

En grei huskeregel for å skille sokkeletasje fra kjeller er at dersom det er plass nok til en inngangsdør på bakkenivå i etasjen, er det en sokkeletasje. Dersom du må ned en trapp for å komme til døren, er det en kjeller.

Gesimshøyde

Definisjon av dette er: Høyde til skjæringen mellom ytterveggens ytre flate og takflaten. Hvis taket har ark regnes gesimshøyde til skjæringspunktet mellom yttervegg og tak i ark. Høyden måles fra gjennomsnittshøyden på terrenget rundt bygningen.

Så hva betyr det? Et forsøk på å forklare kan være dette: Gesimshøyde er høyden fra terrenget (gjennomsnitt) rundt bygningen til takutstikket.

Mønehøyde

Definisjon av dette er: Skjæringspunktet mellom to skrå takflater. Mønehøyde måles fra gjennomsnittlig ferdig planert terreng rundt bygningen til skjæringspunktet.

Så hva betyr det? Et forsøk på å forklare kan være dette: Mønehøyde er høyden fra terrenget (gjennomsnitt) rundt bygningen til taktoppen.

Fasader

Byggets yttervegger, husets ytre utseende.

Byggelinje/byggegrense

Angir begrensning for beliggenhet av bygget innenfor tomtegrenser.

Målestokk

1:500 = 1 cm på kartet tilsvarer 500 cm i virkeligheten.
1:100 = 1 cm på kartet tilsvarer 100 cm i virkeligheten.

Reguleringsplan

Detaljplan hjemlet i bygningsloven. En reguleringsplan er et kart som viser til hvilke formål grunnen innenfor et begrenset område skal brukes til, og hvordan bebyggelse skal utformes.

https://www.dyroy.kommune.no/reguleringsplaner.519906.no.html

Kommuneplan

Et politisk dokument og et handlingsprogram for en 10-årsperiode for hele kommunenes virksomhet.

https://www.dyroy.kommune.no/kommuneplanen.519904.no.html